Gå rett til innhold

4H-matskole



4H Matskole har egen nettside, besøk denne på 4h.no/matskole
 


 

002

Krav til 4H-matskole

  • Målgruppe:
    8-18 år, med mulighet for å sette opp egne kurs for noen aldersgrupper. F.eks hybel-matskole for de eldste.
     
  • Arrangør:
    4H-klubber eller 4H-gårder.
     
  • Innhold:
    3 valgfrie temaer, hvorav et av disse temaene er en matvare som følges fra jord til bord med produksjonsbesøk.
     
  • Varighet:
    minimum 12 timer, dette gjør det mulig å arrangere 4H-matskole som klubbaktivitet over flere kvelder, helgearrangement og ferieaktivitet.
     
  • Instruktører:
    Arrangøren kan benytte fagpersoner eller ressurspersoner i lokalmiljøet som instruktør. Det kan være en interessert klubbrådgiver, andre foreldre eller noen fra f.eks det lokale Bygdekvinnelaget eller NJJF. Nettsiden for 4H-matskole skal tilby instruktøren full oversikt over hva 4H-matskole inneholder og gi tips til hvordan sette sammen ulike temaer etc.

Eksempler på temaer til valg i matskolen:

  • Kjøtt
  • Fisk og skalldyr
  • Fjørfe og egg
  • Meieriprodukter
  • Kornvarer
  • Grønnsaker, frukt og bær

 

Læringsmål 4H-matskole

1.   Deltakerne skal lære om en matvares vei fra jord til bord.

2.   Deltakerne skal lære om sunt og variert kosthold i hht. Anbefalinger for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (Helsedir, 2014).

3.   Deltakerne skal lære å samarbeide og respektere hverandre.

4.   Deltakerne skal lære om grunnleggende matlaging og behandling av råvarer.

5.   Deltakerne skal lære om gode hygienerutiner på kjøkkenet.


Besøk 4H-matskole sin egen nettside: www.4h.no/matskole