Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge
Del/bokmerk

April: Bård Løken

Bård Løken er profesjonell fotograf, og har levd av å fotografere norsk natur i 28 år. Han er født i Vadsø, bor i Elverum og har hele Norge som arbeidsplass. Bård henter sin inspirasjon fra de stadige endringene i naturen, og har en forkjærlighet for skog, fjell og kyst. Bildene til Bård finner vi på vegger i private hjem og offentlige bygg. Han har levert bilder til statsministerboligen, sykehus og tinghus, og de flotte naturbildene brukes også i reklamekampanjer. Bård har gitt ut syv bøker, og har bilder i både skolebøker, temabøker og magasiner.


Naturfotograf Bård Løken. Foto Yvonne Holth.

1) Hva er viktig å tenke på for å ta gode naturbilder?
Man kan skrive en hel bok om å fotografere natur, men hvis jeg skal trekke fram det viktigste, må det bli som følger;
Det krever litt trening å ta gode bilder, og selv om man skal være kritisk til bildene man tar, er det viktig og ikke ta ting alt for alvorlig underveis. Fotografering er GØY!

Husk at bilder handler om kommunikasjon. Hvis du vil kommunisere med flere enn deg selv, er det viktig at bildet har en stoppeffekt, eller noe gjenkjennelig for den du vil kommunisere med. Vi overøses med bilder i dag, og derfor er det viktig at bildet inneholder noe som engasjerer. I de fleste tilfellene kommer du langt hvis du bestemmer deg for HVA du vil fotografere. 

Gå tett på motivet og utelat alt som er uvesentlig. Prøv og pek på motivet med kameraet fra forskjellige vinkler. Se om det blir mer spennende hvis du bøyer deg ned, legger deg ned eller fotograferer rett ovenfra.

Øv deg i ulike typer lys. Fotografer det samme motivet flere ganger med lys fra ulike sider, i sol og skygge og finn ut hva du synes blir finest.

Vær nysgjerrig og let etter spennende motiver. Lek deg frem til å se ting på nye måter.

Vis respekt for naturen! Vær varsom og ikke la naturen lide for at du skal ta fine bilder. Etterlat færrest mulig spor, og særlig gjelder det å være forsiktig i omgang med truede planter, og alle fugler og dyr. Det er ofte enkelt å ta gode nærbilder av fugler i hekkesituasjoner, men i denne tiden er de også veldig sårbare.

2) Hva er ditt beste vårturminne?
Norge er et langstrakt og variert land. Et år var jeg i Finnmark hele forsommeren, men først midt i juni kom vårværet! Temperaturen økte fra 5 grader til over 20 i løpet av noen timer, og det var som om alt eksploderte, og det ble vår og sommer på en gang.

Det er morsomt med variasjoner, og denne naturopplevelsen var veldig spesiell, fordi den viste hvor mye som skal skje i naturen i løpet av en kort periode. Det var som om alle fugler, dyr og planter våknet til liv samtidig.

3) Hvilket vårtegn får deg til å føle at ”nå er det vår”?
Det handler om lys. Dagene blir lange, og når hvitt og sterkt sollys skinner på snøen, slik at jeg må jeg myse - da er det vår!


Blåveis. Foto Bård Løken

 
Issmelting. Foto Bård Løken

 
Orreleik: Foto Bård Løken