Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
IFYE-gjensyn etter 50 år

Gotfred og Jim

IFYE-gjensyn etter 50 år

I 1964 reiste 20-åringen Gotfred Skuterud fra Vikersund til USA på utveksling gjennom 4H i seks måneder. I juli kom hans vertsbror på besøk.

I 1964 reiste 20-åringen Gotfred Skuterud fra Vikersund til USA på utveksling gjennom 4H i seks måneder. I juli kom hans vertsbror, Jim Ammen, som var 12 år den gangen, på besøk.

Gotfred bodde hos familien til Jim i Boulder, Montana, i to uker. Jim sier at besøket fra den unge, norske mannen gjorde et sterkt inntrykk på ham.

- Da det kom en utlending inn i en liten by som Boulder skapte det en internasjonal interesse. Man ble mer interessert i nyheter og mennesker fra hele verden. Familien min har deltatt i flere internasjonale utvekslingsprogrammer på grunn av dette.

Her ser du Gotfred sammen med sin vertsfamilie George, Celia, Lynne, Sue og Jim i 1964. (privat foto)

I sommer var Jim og hans kone, Alice, på en snarvisitt til Norge, og før han kom kontaktet Jim 4H Norge for å spore opp Gotfred. Da 4H ringte Gotfred for å høre om dette var noe han kunne huske, var det bare gjestfrihet å spore. Utvekslinger skaper bånd som varer hele livet, det er Gotfred og Jim et bevis for. Etter to dager i Vikersund satte Jim og Alice seg på toget til Vestlandet.

4H og andre bondeungdomsorganisasjoner i hele verden sender ungdommer på utveksling til over 60 land. Dette har de holdt på med siden 1947, for å skape fred og forståelse mellom ungdommer. Programmet er for de mellom 18 og 30 år som har deltatt aktivt 4H, og det heter IFYE - International 4H Youth Exchange. http://www.ifye.no/ https://www.4h.no

Når de unge IFYE-ere bor i vertsfamilier på landet får de oppleve hverdagsliv, kultur og primærnæring som få turister får oppleve. De får også delta i et internasjonalt nettverk av unge (og etterhvert eldre!). Gotfred og Gudrun Skuterud var begge IFYE-er i 1964, og de husker fortsatt familiene og vennene de traff den gangen. Når vi spør om de synes forskjellene var store mellom kulturene får vi et kontant «Nei» til svar.

- Folk er folk, og likhetene er større enn man kunne forvente. 

Gotfred kunne ikke engelsk før han tok Amerikabåten over til Statene.

- Hele opplegget var veldig bra. Det var interessant, og det var ikke noe problem at jeg ikke kunne engelsk.

4H-kongresser, flere stater og et besøk over grensen til Canada senere, reiste han hjem til Gudrun og 4H. Han har senere jobbet som 4H-konsulent, i Bondelaget og på landbrukskontor, og brenner fortsatt for 4H og IFYE.

I sommer har vi i 4H Norge sendt ut folk til Costa Rica, Taiwan, Nord-Irland, Tyskland, Sveits, Østerrike og USA. I sommer hadde vi også innreisende IFYE-er fra Sveits, Østerrike, England, Tyskland og Taiwan rundt om i hele Norge. 

Her kan du lese artikkelen "Gjensyn etter 50 år", Bygdeposten, 18. juli 2013.