Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Uteliv rett rundt hjørnet

Generalsekretær i 4H, Sølvi Egner-Kaupang var denne uka gjesteskribent i avisa Nationen.

Uteliv rett rundt hjørnet

Det er høst. Uansett vær og føreforhold der du bor så er sommeren definitivt over.

Hva gjør vi når høsten kommer? Vi kryper inn i de varme stuene våre. Tenner stearinlys, fyrer opp i peisen og drikker varm te eller kakao. Jepp. Høsten er innetid. Det er nærmest opplest og vedtatt. Men hvem av oss er det som blir mest sofagriser når høsten kommer? Jeg tør våge påstå at det er oss som er litt eldre enn 10 år. Og hvorfor er skillet på 10 år? Jo, for da har vi voksne påvirket avkommet nok til at de skjønner at nå skal vi kose oss inne, for det er så surt ute.

Hva gjør vi med de som er under 10 år? Alle som har tilbrakt ei hel helg med en 5-åring vet at dette lille mennesket må ut en tur i løpet av helgen, slik at hverken store eller små blir "gale". De store menneskene går på veggen, og det hele ender med at de kler på 5-åringen og sender det lille mennesket ut med meldingen om at "det er deilig å være litt ute!" mens de lukker døra hardt igjen. Hvorfor kler vi ikke heller på oss og blir med ut?

I 4H er vi opptatt av å være ute. Hos oss er ikke friluftsverdenen langt unna, men bare rett rundt hjørnet. Ikke alle må gå til topps på Galdhøpiggen eller gå Hardangervidda på tvers, men vi kan alle komme oss ut. Vi kan alle gå rett rundt hjørnet å finne på noe morsomt.

Neste gang du tenker å sende det lille mennesket i din nærhet ut, så kle på deg og bli med! Kan du ikke huske hvor mye moro vi kan finne på rett rundt hjørnet? Vi kan leke boksen går, eller titten på hjørnet. Vi kan gå på oppdagelsesferd i nærområdet. Har du tatt en ordentlig titt på de gule og røde bladene som ligger på bakken nå? Har du sett hvor fine de er? Hvor lenge siden er du så ned og fant en fin stein som du plukket opp og studerte litt nærmere? Når splæsjet du i en søledam sist? Alt dette, og mere til, kan du gjøre rett rundt hjørnet der du bor!

Og hvis det nå er ordentlig møkkavær med regn som kommer vannrett og nordavind fra alle kanter, så trenger du ikke være så lenge ute. Det holder kanskje med femten minutter. Selv om når man først har fått på seg alt tøyet, kan man jo like greit være ute litt til. Men det trenger ikke være lenge. Det holder å gå en runde rundt huset eller kvartalet der du bor. Det holder å stoppe opp noen sekunder, løfte ansiktet mot vinden og regnet og kjenne hvordan det river i deg. Det holder å leke sisten med familiens yngste.

Hva er det verste som kan skje når du går ut i all slags vær? Det verste som kan skje er at du blir våt og kald. Men tenk da så eventyrlig deilig det da er å komme inn igjen! Når nesa og kinnene er friske og røde etter en tur ut. Når du er våt til skinnet. Finnes det da noe bedre enn å komme inn igjen, få på seg tørt tøy og bli varm igjen? Vi store menneskene tar fra oss selv gleden av å kjenne på kulde, væte og varme og det å bli tørr hvis vi aldri blir med ut.

Oppfordringen fra meg og 4H til alle store mennesker er klar: Ta på klær, gå rett rundt hjørnet og oppdag verden, alene eller sammen med oss!  Splæsj i søledammer uten tanke på hva naboen sier. Inviter heller naboen med, og se hvem som kan få vannspruten til å stå høyest. Har du et lite menneske du kan være med, er lykken fullkommen! Løp om kapp rundt huset, eller studer det fine røde bladet. Og så kan vi gå inn å tenne stearinlys og drikke kakao etterpå.