Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Vindu mot verden

Genneralsekretær Sølvi Egner-Kaupang.

Vindu mot verden

4H Norges generalsekretær Sølvi Egner-Kaupang er gjesteskribent i Nationen. Her kan du lese hennes innlegg fra 3. desember 2013.

Har du lyst til å ta oppleve ny kultur og smake eksotisk mat? Har du lyst til å bli kjent med nye mennesker og lære nye språk? Har du lyst til å lære å danse salsa eller tango? Har du tenkt på at du kan gjøre alt dette akkurat der du bor?

Neida, jeg tuller meg ikke helt bort i høstmørket. I 1947 startet nemlig 4H med internasjonal utveksling. Etter krigen var det et sterkt ønske å bygge opp personlige forhold mellom ungdom i hele verden. Man hadde allerede da en tanke om at forståelse skaper fred. Kunnskap og kjennskap til andre kulturer og mennesker, gir forståelse. Kunnskap og kjennskap får man best ved å leve sammen med mennesker som er oppdratt i andre kulturer, og dette førte til at man satte i gang et utvekslingsprogram spesielt med tanke på 4H-ungdom, men som etter hvert har utviklet seg til å bli et utvekslingsprogram for ungdom med bygdebakgrunn.

Siden da har hundrevis av ungdom krysset landegrenser for å lære nye mennesker, kulturer og land å kjenne. Ungdommene har hatt mulighet til å gjøre nettopp dette fordi det rundt i alle land finnes familier som åpner vinduer og dører mot den verden som ungdommene bringer med seg. Ved å åpne vindu og dør er alle vertsfamilier med på en internasjonal dugnad. De gir et stort bidrag til at ungdom skal få oppleve en ny kultur, samtidig som de får delt sin egen, og på den måten være en fredsbygger. De er med å skape fred gjennom forståelse.

Gjennom årene har vi i Norge hatt hundrevis av vertsfamilier. Det er familier som tar i mot en gjest fra et annet land i 3-5 uker. Og hva rapporterer de tilbake nå? Jo, de har gjenoppdaget hjemstedet sitt. De har fått satt nye briller på nesa og oppdaget mange fine, morsomme og kanskje litt rare ting med stedet der de bor. De har smakt mat som er laget med råvarer som de kjenner, men som er satt sammen på en helt ny måte. De har blitt kjent med et nytt menneske. De har lært seg noen gloser av nytt språk. Og om de ikke har lært å danse salsa eller tango, har de trolig lært en dans fra det landet deres gjest kommer fra. Og de har fått et nytt familiemedlem.

Vertsfamiliene åpner stuevinduet for verden. De får en hel verden inn i stua. Og ikke bare en verden vi alle får inn i stua via fjernsyn eller datamaskiner, men en verden som er lys, levende og kan tas på. Verdener som kan tas på er ikke så skumle. Verdener som smiler, prater, ler og kalles mennesker er spennende å få inn i stua! Slike verdener er med på gi vertsfamiliene et nytt syn på sin egen verden. Ved å huse en ungdom gjennom noen uker, vil vertsfamiliene få ideer til nye aktiviteter man kan sette i gang med i 4H-klubben og i bygda. Nye mennesker har med seg nye ideer, og nye ideer fører med seg utvikling og moro! Takk til alle vertsfamilier som gjør dette mulig!

Det geniale med åpne vinduer og dører, er at det er mulig å gå både ut og inn av dem! Hundrevis av ungdommer har dratt fra Norge og ut til vertsfamilier i andre land. Disse ungdommene kommer hjem med ny kunnskap og forståelse i sekken. De har fått med seg nye ideer til 4H-klubben og bygda si. De er med på å skape forståelse og fred.

Marcel Proust har sagt at "den sanne oppdagelsesreise består ikke i å finne nye landskaper, men å se med nye øyne." Har du lyst til å bli en sann oppdagelsesreisende? Åpne vinduet mot verden og la noen vise deg det du ser med nye øyne. Lykke til!

Generalsekretær
Sølvi Egner- Kaupang

Gjesteskribent i Nationen 3.desember 2013