Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Juletanker

Juletanker

4H Norges generalsekretær Sølvi Egner-Kaupang er gjesteskribent i Nationen. Her kan du lese hennes innlegg som stod på trykk i romjulen.

"Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved

og vi har sett opp fuggelband og vi har pynta tre."

Ja, i skrivende stund har vi det i heimen hos meg. Ja, kanskje ikke børi så mye ved, for det trenger vi ikke så mildt som det er om dagen, men vi har vaska golvet og de to gutta mine har, tradisjonen tro, nettopp gjort seg ferdig med å pynte juletre. Fuglebandet har jeg visst glemt i år, men jeg skal nok sørge for at småfuglene får litt kos til jul likevel. Så nå har jeg satt meg for å hvile og puste på ei stund.

Tradisjonene rundt juleforberedelsene er kanskje vel så store som tradisjonene i selve jula. Det er en del ting som bare "må" gjøres til jul: Vi må bake et utall kakeslag som småfuglene blir glad for i januar, vi må vaske både inni og utenpå alle skap og kott, vi må skrive julekort, vi må høre julemusikk døgnet rundt og vi må sørge for at den riktige maten kommer i hus. Får vi tid til et juleverksted eller fem er lykken fullkommen! Nå kan freden senke seg. Nå kan den store kvelden bare komme.

Mat er en viktig juletradisjon for de fleste av oss. Vi kan nok ikke enes om hvorvidt ribba skal være av svin, sau eller torsk, men det vi alle kan enes om er at råvarene til denne ribba, må være av beste sort. I jula har vi tid til å tilberede de gode råvarene til å bli smakfulle måltider som vi kan sette oss ned sammen og med god tid for å nyte. Vi har det siste året hatt mange "sakte tv"-sendinger, og julen er for meg måltidenes svar på "sakte tv". Vi bruker tid på å forberede den, og vi bruker tid på å spise den sammen med menneskene vi er glade i.

"En skulle vøri fire år i romjul'n

og kjint ei jinte som var nesten fem

og begge skulle kledd seg ut med maske

og kømmi julbokk tel et bessmorhem."

Også - så kommer romjula! I oktober var "alle" veldig enige om at halloween er bare tull og tøys og en "fæl" amerikansk skikk vi ikke vil ha noe med å gjøre, men julebukk derimot! De skal vi ønske velkomne! Ja! Det vil jeg også gjøre! Men jeg må innrømme at de siste årene har jeg nok hatt besøk av flere halloween-monstre enn julebukker. Kanskje vi som er "tøffe i trynet" på facebook og andre steder når vi snakker om den fryktelige halloween-feiringen, ikke er fullt så opptatt av denne julebukken likevel? Jeg vil med dette slå et slag for at store og små julebukker titter fram fra sine skjul i romjula. På med masker og gå til både bessmorhem og andre hjem. Jeg er sikker på at alle blir tatt godt i mot. Og det beste av alt er at voksne også kan være med. Man trenger ikke følge med fra hus til hus som et haleheng, men delta på lik linje som de små.

Julen är här,
och lyser frid på jorden.
Glädjen är stor -
i ett barns klara ögon bor den.
Julen är här,
i våra mörka länder.
Kom låt oss ta varandras händer,
när julen är här.

Romjulen er en god tid for å avslutte et år for å være klar til å starte et nytt. Av og til savner jeg de gamle almanakkene der jeg virkelig fikk en følelse av å starte med noe nytt da jeg åpnet boken på 1. januar. Men selv om de fleste av oss nå bruker elektroniske kalendere, så er gir det sjelebot å bevilge seg noen timer til årsmelding over eget liv. Det er alltid godt å ta frem igjen de tingene vi har fått til og se litt nøyere på dem, og i etterpåklokskapens klare lys er det lettere å lære noe av feil.

Jeg ønsker deg en god julehøytid fyllt med det du trenger for å gjøre opp status og for å starte et godt nytt år!