Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
– Mer mat og landbruk i skolen

– Mer mat og landbruk i skolen

Det er et av kravene fra 4H etter helgas Mat er makt-konferanse.

Total deltok i underkant av 90 stykker på konferansen.

Mat er makt

– Tilgang til mat er et maktmiddel, og om det blir matmangel, hjelper det ikke å bare ha penger. Det er bakgrunnen for denne konferansen, sier Kari Heggelund, leder i 4H Norge.

4H utfordret ungdomspartiene på denne påstanden, og debatten som fulgte hadde høy temperatur og genererte også aktivitet på Twitter, så det er tydelig at det er et viktig tema.

 

Internasjonalt marked

– Mye av maten vår stammer fra soya dyrket i Brasil, der det før var regnskog. Det gjør at norsk selvforsyning blir et sammensatt og internasjonalt spørsmål om både mat og klima, mener Heggelund.

I tillegg er det nå andre land og store bedrifter som har begynt å kjøpe opp matjord utenfor egne grenser for å sikre mat til sin egen befolkning.

– Det er ikke en farbar vei for Norge. Vi må satse på de ressursene vi har i hele landet, utnytte utmarksbeitene, og heller dyrke korn på de få stedene der det lar seg gjøre.

 

På programmet sto det også foredrag om mat og makt fra flere forskjellige perspektiver, og gruppearbeid om forskjellige temaer. Slutterklæringen blir satt sammen fra konklusjoner fra de forskjellige gruppene, og publiseres på 4h.no så snart den er klar.