Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Gambia 2015 – minner for livet

Gambia 2015 – minner for livet

De 16 4H-erne som deltok på årets studietur er kommet vel tilbake full av inntrykk og gode opplevelser. Om to år kan det bli din tur.

I løpet av to flotte uker lærte de norske 4H-erne hvordan 4H-klubbene drives i Gambia. Den største forskjellen er at de driver med klubbaserte prosjekter, mens vi i Norge driver med individuelle prosjekter. Styre-strukturen tilsvarer den vi har i 4H Norge, med verv på klubbnivå, fylkesnivå og på nasjonalt plan. Dette er ikke tilfeldig, siden det var 4H Norge som startet opp 4H i Gambia i 1987.

Siden da har det vært gjensidig utveksling mellom 4H-organisasjonene i de to landene.

På denne studieturen var det 16 4H-ere som reiste til Gambia i romjula. De kom hjem 13. januar. I løpet av disse to ukene fikk de masse kunnskap, nye inntrykk, ny vennskap (som det alltid er i 4H). De har også lært seg selv å kjenne, gjennom de utfordringene det er å reise rundt i Gambia. De var ikke så høye i hatten de første dagene da vi var ute ved kysten. Uansett hvor de gikk og hva de gjorde hørte vi «Tobab», How are you? What’s your name?

Landsbybesøk
De norske 4H-erne overnattet i to landsbyer. Først i Kerr Ngorr. Her driver 4H-klubben med solcellepaneler. Klubben har fem stykker som er plassert rundt om i 4H-familier. De selger strøm til de andre i landsbyen. Målet er å tjene penger slik at de bl.a. kan kjøpe inn en mølle til å male kornet. 4H-klubben var også, i samarbeid med landsbyen, delaktig i byggingen av skolen for tre år siden.

Da 4H-erne var i Kerr Ngorr deltok de også på et Ebola seminar som en utsending fra de gambiske helsemyndighetene holdt.

Etter et opphold på et gjestehus reiste deltakerne til neste landsby, Jarume Koto. Mosa Chaw, som deltok i 4H/LNU prosjektet skog og miljø i 2013/14, kommer fra denne landsbyen. 4H-klubben her satser mye på treplanting.

De norske 4H-erne følte seg virkelig som verdifulle gjester i landsbyene, og det oste av stolthet hos 4H-medlemmene som var deres verter. I begge landsbyene var det fotballkamp mellom landene. Den første tapte 4H-erne fra Norge, men i den andre ble det seier.

Innimellom landsbybesøk deltok de også på batikkurs, der de fikk lære ulike teknikker. De deltok med ledertreningsprogram hos en 4H-klubb, og de var også innom en annen 4H-klubb der de fikk se på treplantingen deres.

Mikrofinansiering
I tillegg til at 4H-klubbene i Gambia har klubbprosjekter, har de også en mikrofinansiering (låne og spareordning). De søker støtte til fellesprosjekter og kjøper inn utstyr som gjør at de kan selge produkter og bygge opp og utvikle landsbyene med solcelle, grønnsakhager, treplanting, innkjøp av kyr. En klubb begynte med en ku, nå har de 10 osv.

 

Din tur neste gang?
Det var også litt tid til å oppleve andre ting. Som håndverksmarked (her lærte vi virkelig å prute), krokodillepark der vi klappet krokodiller, elvetur der vi fikk se tre flodhester, strandliv, besøke lokal sydame og få tilpasset gambiske klær. Det har virkelig vært en opplevelsesrik tur med masse variert innhold.

Om to år er det nye muligheter. Ikke nøl med å søke om å være med på turen. Det gir garantert opplevelser og minner for livet.