Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Superinteresse for livet i jorda!

Superinteresse for livet i jorda!

Det var fullt kurs og mange a-ha-opplevelser da 4H Troms arrangerte "Fra jord til bord" - forskningsdag for barn på Holt!

Det var 30 deltakende barn i følge med voksne som deltok, og både små og store utviste nesten like stor nysgjerrighet og iver!

Barna ble delt inn i to grupper som rullerte, der den ene først fikk undersøke livet i jorda og hvordan man kan lage sin egen kompost! Ungene var fascinert av at det fins masse liv og småkryp i jorda som ikke øyet kan se! Noen kan man se, som meitemarken, og noen kan man ikke se, som mikroorganismer. Men Bernhard Zimmer som var kompostkursholder, forklarte levende om alt liv som fins der og hvordan vi mennesker og alt levende er avhengige av disse bittesmå hjelperne.

Så fikk barna samle materiale til kompost; både kvist, løv, hestemøkk og ugress kunne brukes. Komposten kan brukes til supermat til grønnsakene i hagen. Et par uker etter forskningsdagen fikk en gruppe bli med og måle temperaturen i komposten. Den var ganske varm!

Den andre gruppa lærte å anlegge sin egen lille grønnsakshage; de laget til pallekarmer med god jord, sådde frø og satte ut planter. Alle fikk med seg litt settepoteter og ei potte med frø hjem.

Og så måtte alle jo ha god mat! Det ble fyrt opp bål og så fikk alle steike sitt eget grillspyd med grønnsaksbiter og kjøtt.

 

Værgudene var spilte med og sola skinte fra klar himmel. Engasjementet og iveren var på plass. Det ble rett og slett en magisk dag i jordas og nysgjerrighetens tegn.

Ei lita jente på 4 år oppsummerte dagen slik: vi har lært at bæsjen til meitemarken er den beste jorda!