Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Har du hørt om RYE?

Har du hørt om RYE?

Men vet ikke helt hva det er? RYE er en europeisk paraplyorganisasjon for bygdeungdom som tilbyr kurs og ledertrening over hele Europa for deg mellom 15 og 30 år.

 I høst har flere 4H-ere fra Norge deltatt på RYEs aktiviteter, og her er et reisebrev fra Karl Kristian Grythe (30 år) fra Vestfold. Han deltok på RYEs Study Session i oktober.


Reiserbrev

4-11 oktober hadde jeg gleden av å være 1 av to utsendinger fra 4H i Norge til Study Session med vår paraplyorganisasjon Rural Youth Europe (RYE) og International Movement of Catholic Agricultural and Rural Layout (MIJARC).

Jeg kom to dager tidlig for å rekke å se meg litt ekstra rundt i den flotte byen Strasbourg i Frankrike rett ved grensa til Tyskland. prøvde segway for første gang, anbefales. det var mye gruppearbeid og kunnskapsutveksling angående viktige temaer store deler av uka: Ungdom, entrepenørskap, arbeidsledighet på landsbygda og personlig utvikling. Vi sendte også hemmelige brev til hverandre og ble alle gode venner. Vi fant opp nye brettspill og tenkte ut workshop for å få ungdom i jobb. I noen land er utdanning problemet, men i feks Hellas hjelper det lite med utdanning når over 50% av ungdom er arbeidsledige!

Vi fikk besøke selveste EU parlamentet som var i nabobygget og det var spesielt interessant for de som er aktive i politikken. Norge er jo ikke medlem i EU, kun via EØS så vi fikk kommet med innspill fra utsiden. Vi lære om «no hate» kampanjen, der man kan melde seg inn og rapportere upassende kommentarer på internett. http://www.nohatespeechmovement.org/ vi fikk besøk av en dame fra danmark som lærte oss om Øko landsbyer der man lever mer i pakt med naturen og miljøet. Vi lærte om Erasmus+ der man kan søke om midler til prosjekter. Vi Nordmenn ble godt tatt imot og på internasjonal aften da det var buffet, kledde jeg meg ut som Europarådets leder Thorbjørn Jagland. Jeg tok på dress og et pappslips med navnet hans på!

I 4H har stor sjanse for å få plass på utenlandske arrangement, IFYE, Rally, Study session og Høst seminar. Det er bra system og program, så det anbefales veldig også til de som er litt skeptiske til å reise langt hjemmefra. Det er gjerne noen ledere og deltakere som går igjen, siden det er så gøy så man kan gjenforrenes på senere arrangement. På noen arrangement er det primært for 18-30år og de med verv som blir prioritert, men alle kan søke. Vi ble stort sett alle venner på Facebook så vi kan holde kontakten og se litt hvordan alle har det. jeg traff igjen to fra Rally i Østerrike i Sommer.

Info om tidligere RYE arrangement finnes her:http://www.ruralyoutheurope.com/#!past-events/cb4v
MIJARC info her: http://mijarc.net/

Karl Kristian Grythe (30år)