Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Reiser nordover

Reiser nordover

Gambiske ungdommer reiser nordover – til strendene i Italia.Hva er det som gjør at unge mennesker våger alt for å komme til Europa.

Siden 1987 har 4H Norge og 4H Gambia samarbeidet om å bygge 4H-klubber på bygda i Gambia, blant annet for å gi ungdommen en god grunn til å bli i hjembygda og ikke flytte til byen. Nå er gambiske ungdommer å finne i båter på Middelhavet, på vei mot Europa. Hva er det som gjør at unge mennesker våger alt for å komme til Europa.

I november reiser en liten gruppe fra 4H Norge til 4H Gambia på prosjektoppfølging. Som vanlig besøker de klubber og prosjekter rundt om kring i landet. Denne gangen vil de rapportere hjem om det de ser. De vil spørre dem de treffer om hvordan de har det i landsbyene sine, hva som er årsaken til at noen reiser og at noen blir. Spiller organisasjoner som 4H en rolle i å gi ungdommene et levebrød der de er? Hva er fremtidsutsiktene til unge klubbmedlemmer.

Medlemmer i Jarumeh Koto 4H-klubb på opplæring. 

I 2014 og 2015 fulgte verden med på ebola-krisen. Gambia ligger i nærområdet for ebola-smitten, og forberedte seg etter beste evne på katastrofen, som heldigvis ikke kom. Turister, som Gambia er avhengig av økonomisk, uteble av frykt for en mulig epidemi, og det medførte at mange gambiere mistet jobbene sine i turistindustrien. Har vestlige mediers fokus på ebola ført til at situasjonen for unge mennesker i Gambia har blitt enda vanskeligere?

Følg med på bloggen, der alumn Solveig Karlsen Bjørlo, fra Torpedalen 4H og FHALIØST, skriver om reisen. Har du spørsmål eller kommentarer underveis skal hun prøve å besvare dem så godt hun kan.

Solveig deltok på et utvekslingsprogram med 4H Gambia i 2014, og bodde fire måneder i Farafenni i Gambia.  Hun snakker litt mandinka og har venner over hele Gambia.