Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Mersmak på å reise ut i verden for å lære!

Deltakerne på RYE Junior Event 2016.

Mersmak på å reise ut i verden for å lære!

Cecilie Holmen (15 år) i Frøy 4H, var en av fire 4H-ere som deltok på Junior RYE Event i Finland i påsken. Temaet for RYE-konferansen var likestilling, med utgangspunkt i stedet der deltagerne bor og deres egen organisasjon.

Cecilie Holmen har skrevet et reisebrev fra oppholdet, hvor du kan lese mer om hennes opplevelser, som har gitt henne mersmak på å reise ut i verden for å lære.

- På konferansen har jeg lært utrolig mye om hvordan andre tenker om hva likestilling kan være, men også mer om mine egne tanker om dette. Jeg har også lært om hvordan man ser forskjellig på likestilling i ulike kulturer, skriver hun i reisebrevet.

Les hele reisebrevet her:


Finsksvenske Emma til venstre. Ved bordet fra venstre: Reetaa fra Finland, Cecilie Holmen fra Norge, Sussy fra Danmark.

Fra Orstad til Finland med 4H

Jeg heter Cecilie Holmen, er snart 15 år og medlem av Frøy 4H på Orstad/Kverneland. Jeg er nysgjerrig og engasjert, og bruker fritiden min på politikk og teater, i tillegg til at jeg synes det er spennende å være med i elevrådet på Orstad skule.

Jeg har alltid vært interessert i andre kulturer, og har alltid likt å reise for å få nye opplevelser i Norge og i andre land. Som medlem av Frøy 4H har jeg deltatt på mange kurs og leirer i Rogaland. I fjor sommer dro jeg på Nordisk 4H-leir i Finland. Da reiste vi med buss og båt, og kom til slutt fram til leirplassen i Nurmes, som ligger et godt stykke nord i Finland, ikke langt fra grensen til Russland. Leiren var kjempekjekk, og jeg syntes det var kjekt å bli kjent med 4H-ere fra ulike land. Denne opplevelsen gjorde at jeg fikk lyst til å ha det internasjonale 4H-prosjektet ”Vindu mot verden” i 2016. I 4H sitt medlemsblad så jeg at ungdom mellom 14 og 17 år kunne søke om å få delta på en internasjonal konferanse i regi av organisasjonen RYE (Rural Youth Europe), som er en europeisk organisasjon for ungdom i distriktene. 4H er en av de frivillige organisasjonene som er en del av denne paraplyorganisasjonen.

Jeg satte i gang med å skrive søknad til 4H Norge, og ble veldig glad da jeg i februar fikk den gode nyheten at jeg var en av fire heldige ungdommer fra Norge som fikk innvilget søknaden om å få reise til årets konferanse ved den sørfinske byen Turku (Åbo).

På denne måten ble årets påskeferie annerledes. Skjærtorsdag morgen reiste jeg med fly til Helsinki, for så å reise videre med buss til Turku. I løpet av dagen kom de ulike deltagerne fra hver sin kant av Europa. De tre andre norske deltakerne kom fra Østfold, Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane. De andre deltagerne kom fra Sverige, Danmark, Østerrike, Slovenia og Finland. Totalt var vi 18 deltagere, samt 4 voksne ledere.

Temaet på konferansen var likestilling, med utgangspunkt i stedet vi bor og vår egen organisasjon. På langfredag handlet det for det meste å bli trygge på hverandre, og temaet vi skulle snakke mer om de neste dagene. Resten av dagene hadde vi mange aktiviteter, og vi gikk inn i temaet på en litt annen måte enn jeg er vant til på skolen. Vi hadde leker, jobbet og diskuterte i grupper, debatterte om forskjellige evner og spilte skuespill. Blant annet så vi filmen ”The Danish Girl”, som handler om kjønnsroller, og vi var i typisk finsk sauna med tilhørende bading i iskaldt vann.

På konferansen har jeg lært utrolig mye om hvordan andre tenker om hva likestilling kan være, men også mer om mine egne tanker om dette. Jeg har også lært om hvordan man ser forskjellig på likestilling i ulike kulturer. Transseksualitet, interseksualitet og abort var noen av tingene vi diskuterte. Det var kjempespennende og lærerikt, til og med når vi måtte høre på presentasjoner.

Hjemreisen var noe helt for seg selv. For å rekke flyavgangen måtte vi reise fra konferansesenteret klokken 4 om morgenen andre påskedag. Så og si alle hadde vært våkne, men vi sov en liten stund på bussen til Helsinki. Hjemreisen var spesiell. Vi var blitt som en stor familie, men vi skulle hver hjem til hver vår plass i Europa. Hjemreisen var ikke bare fæl på grunn av mangel på søvn, men også fordi det var utrolig trist å forlate de nye vennene mine. Ingen ville egentlig dra, så noen tårer ble felt mens vi alle klemte hverandre og sa ha det. Heldigvis kan jeg ha kontakt med dem på sosiale medier.

Turen var en stor opplevelse for meg. Jeg kommer til å ta alt jeg har lært meg med videre, og også legge fram hva jeg har lært for andre, både i Frøy 4H og ellers. Jeg bruke det jeg har lært i valgfaget ”Internasjonalt samarbeid” som jeg har på skolen. Allerede nå merker jeg at diskusjonene vi hadde har utvidet horisonten min og har gjort meg mer bevisst på utfordringer knyttet til likestilling og toleranse. Nå ser jeg fram til å møte de nye vennene mine ved senere anledninger. De andre fra Norge kommer jeg til å treffe allerede på sommerens 4H-landsleir på Bygdøy kongsgård ved Oslo. De finske og danske vil jeg ha muligheten til å møte på nordisk 4H-leir i 2017. Dette har gitt meg mersmak på å reise ut i verden for å lære. Nå drømmer jeg om å få mulighet til å dra på utveksling, enten gjennom den internasjonale organisasjonen som 4H er, eller som skoleelev.

Cecilie Holmen
Styremedlem
Frøy 4H

Fra venstre: Marie fra Danmark, Maria fra Norge, Sara fra Norge og Cecilie Holmen.