Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Feirer 50 4H-gårder i landet

Feirer 50 4H-gårder i landet

Etter god tilvekst over flere år runda 4H Norge 50 godkjente 4H-gårder i 2017.

 
- Vi har nå 4H-gårder i alle fylker og har på 40 år blitt i alt 50 4H-gårder. Og vi ser ut til å bli enda flere med det første, smiler Astrid Lindstad, leder i 4H-gård Norge.

Økt interesse

4H-gårdene tilbyr lærerike gårdsopplevelser, og har barn og unge som den viktigste målgruppen. Gjennom 4H-gårdene får de besøkende lære ved å gjøre og grunnleggende kunnskap om norsk landbruk og hvordan maten blir produsert. I 2017 var det mer en 400 000 besøkende på 4H-gårdene i landet. De fleste av besøkene er på aktiviteter med pedagogisk innhold.
 
- Å være godkjent 4H-gård er et kvalitetsstempel og man får være del av et nettverk både i Norge og Europa, forteller Astrid Lindstad, leder i 4H-gård Norge, og holder frem:
 
- Vi har et stort mangfold av gårder som alle tilbyr gode landbruksrelaterte aktiviteter til barn og unge og har samarbeid med lokale 4H-klubber. Interessen for 4H-gård har økt mye de siste årene. Bare siden 2014 har det blitt 20 flere i landet.
 
Selve feiringen vil bli gjort under 4H-gård Norge sitt årsmøte og seminar på Vestre Kjærnes Gård i Våler i Østfold til helgen. Der møtes over 30 deltakere til årsmøte, erfaringsutveksling og praktiske kurs.

Rekrutteringsprosjekt

Ida Marie Stemmedalen, prosjektleder for 4H-gård Østfold, har vært med å forme programmet for seminarhelgen.
- Vi vil at deltakerne skal få nyttig og praktisk kunnskap om 4H-gårdens hverdag. Derfor skal vi besøke flere besøksgårder i Østfold og ha kurs i blant annet sosiale medier og tilskuddsordninger. Vi skal også nyte god lokalprodusert mat og ha aktiviteter på selve «Hver gang vi møtes»-gården i Våler i Østfold.
 
Stemmedalen har ledet prosjektet med å få nye 4H-gårder i Østfold i over ett år, og ser at interessen er stor.
 
- Østfold har i dag to flotte 4H-gårder, Brårød 4H-gård og Skauen gård, men ønsker flere arenaer for gårdsopplevelser. Vi har derfor satt i gang et rekrutteringsprosjekt. Resultatet er to gårder som allerede har søkt om å bli 4H-gård – og flere vil det bli.
 
- Selve feiringa av at vi har blitt 50 4H-gårder blir under årsmøtet i 4H-gård Norge fredag 2. februar. Da blir det kaker, ballonger og fest, smiler prosjektlederen for 4H-gård Østfold.
 
Kosing med kaniner på Strand 4H-gard i Jølster i Sogn og Fjordane. Foto Åge Avedal
Kosing med kaniner på Strand 4H-gard i Jølster i Sogn og Fjordane. Foto Åge Avedal

Fakta om 4H-gård:

·         4H-gårdene tilbyr lærerike gårdsopplevelser og tar imot barn, unge og voksne til pedagogisk tilrettelagte besøk.

·         I Norge fins det i dag 47 4H-gårder og tre 4H-setre.

·         Over 400 000 besøkte 4H-gårdene i 2017. Ca. 280 000 av besøkene var på aktiviteter med et pedagogisk innhold.

·         Mer om 4H-gård på www.4h.no.

Kontaktinformasjon:

Astrid Lindstad, leder i 4H-gård Norge: tlf. 911 92 316
Ida Marie Stemmedalen, prosjektleder 4H-gård Østfold: tlf. 975 11 992
Åge Avedal, rådgiver 4H-gård i 4H Norge: tlf. 960 96 775