Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Fjeld gård har blitt 4H-gård!

Fjeld gård har blitt 4H-gård!

Fjeld gård på Ise i Sarpsborg er nå godkjent 4H-gård, og er med det fylkets tredje 4H-gård.

Gratulerer til Fjeld som ny 4H-gård!

-Vi gleder oss stort til å bli bedre  kjent med 4H-klubber! Dette sier Lena Söderlund og Halvor Fjeld i anledning sin rykende ferske godkjenning som 4H-gård.
- Vi søker stadig etter nye samarbeid som kan gjøre at gården tas i bruk på nye måter. Vårt verdisett samsvarer med 4H som organisasjon, derfor var det et naturlig valg for oss å søke om å bli 4H-gård, forteller Lena Söderlund.

Hva er 4H-gård

En 4H- gård er en besøksgård der bonden selv definerer målgruppe og aktivitet. Noen 4H-gårder tilbyr Åpen Dag der publikum kan komme til bestemte åpningstider, mens andre retter seg inn mot 4H-klubber eller andre konkrete målgrupper, forteller prosjektleder for 4H-gård Østfold, Ida Marie Ruud Stemmedalen. I Norge finnes ca. 50 4H-gårder, i Østfold er Fjeld gård fylkets 3.
- Målet med 4H-gårder er å gi gode, lærerike opplevelser om naturen og om matens vei fra jord til bord. Kunnskap om matens opprinnelse og om naturens kretsløp er viktigere enn noen gang, både i et lokalt og globalt perspektiv, fortsetter Stemmedalen.

Bakerovn i bruk

Fjeld gård vil nå bruke sin 4H-gård godkjenning til å samarbeide med 4H-klubber i fylket som vil ha opplevelser, aktivitet og kunnskap som samsvarer med vertskapets interesseområder og kompetanse.  
– Vi har allerede blitt kontaktet av en 4H-klubb som ville holde ett medlemsmøte hos oss, da står baking i bakerovnen på programmet, sier Söderlund.

-Lena og Halvor er et varmt vertskap, som er levende opptatt av mennesker, landbruk, naturens kretsløp og et bærekraftig landbruk. Vi er heldige som har fått de med på laget, og vi vet allerede at de blir en berikelse for regionen hva gjelder å inspirere samt formidle landbrukets betydning og dets verdier, sier Stemmedalen.

Fjeld gård har i over 20 år drevet IPT-tjenester fra gården. Lena og Halvor utvikler og tilbyr aktiviteter til skoleklasser med Sarpsborg kommune som største samarbeidspartner. I tillegg er gården en alternativ skolearena for smågrupper og enkeltelever. Vertskapet tilstreber å ha et variert aktivitetstilbud, og har dermed tilpasset og utviklet gården deretter. I dette ligger blant annet restaurering av Skolestua, et flerbrukshus med vedfyrt bakerovn, etablering av natursti gjennom et våtmarksområde og bålplasser med utsikt over Isesjøen.

-Vi driver med økologisk saueproduksjon, honningproduksjon, parsellhage, vedproduksjon, skogsdrift, hytteutleie, alternativ skolearena og arbeidstrening. Med denne 4H-gård-godkjenningen, så utvider vi besøksgård-konseptet vårt, og det blir spennende å se hva dette kan resultere i av nye målgrupper, nye samarbeid og ny aktivitet på gården, sier Halvor.

Kontakt Lena Fjeld på tlf: 924 58 668!