Gå rett til innhold
Du er her: 4H Norge // Aktuelt // Aktuelt
Del/bokmerk
Leserbrev: Årets vanndag

Sveinung Rostad i Sierra Leone

Leserbrev: Årets vanndag

I anledning årets vanndag har Sveinung Rostad (17) fra Lågen 4H i Buskerud skrevet et leserbrev. Les hans tanker rundt årets vanndag.

Som de fleste andre dager innebærer den for din del at du alene bruker omtrent 200 liter vann, mens den gjennomsnittlige innbygger i et utviklingsland må klare seg 10 liter til alle dagens gjøremål. Mens du uten bekymringer kan tappe så mye drikkeklart vann du bare vil rett fra springen, står en sjettedel av verdens befolkning uten tilgang på rent vann. Kanskje unner du deg også en flaske eksklusivt merkevann til over 100 kr literen, mens disse menneskene gladelig slukker tørsten med vann som får sølevann til å se rent ut. Barn må vandre kilometervis hver dag, og ofrer skole og fritid for å bære tunge bører med dette vannet til familien sin.

Mennesker kan ikke leve lenge uten vann. Men selv om vannet er livsviktig for å overleve, tar det også livet av 5 millioner mennesker årlig. Vannbårne sykdommer videreføres gjennom det stillestående, urene vannet, og bare diaré alene tar livet av 6 000 mennesker daglig. Barn er også de som rammes hardest av diaré og andre vannrelaterte sykdommer. Med tilstrekkelig tilgang til rent vann, ville livssituasjonen til 1,1 milliarder av verdens mennesker sett ganske annerledes ut. Barn kunne brukt tiden på lek og skole, man kunne bruke vann uten frykt for å pådra seg livstruende sykdommer, og den økonomiske situasjonen i verdens fattigste områder ville blitt positivt påvirket.

4H Norge er en av mange organisasjoner som arbeider med brønnbygging i utviklingsland, og jeg har selv vært i Sierra Leone og med egne øyne sett hvor mye en slik investering betyr. Det som for oss er en relativt liten og ubetydelig kostnad, forandrer hverdagen for en hel landsby.

Og denne forandringen kan vi ikke først og fremst måle i penger, men i livskvalitet og menneskeliv.

Les mer om Verdens vanndag på 4h.no